Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa na indyku
Do duzego garnka wlac 2 litry zimnej wody, wlozyc do niego umyta i ponacinana dosc gleboko w kilku miejscach noge z indyka, dodac vegete, zagotowac. Gotowac przez okolo 40 minut. Cebule, ziemniaki, kalafior, pora, selery, pietruszke, marchewke i czosnek, obrac, umyc i osuszyc. Aby ziemniaki nie ciemnialy, pokroic je w kostke i zalac zimna woda. Kalafiora pokroic na male rózyczki, cebule na kosteczke, pora na prazki, marchewke w pólkrazki, pietruszke i selery w kosteczke, czosnek na kosteczke, a natke posiekac. Po uplywie 40 minut, do gotujacego sie wywaru dodac cebule, marchew, korzen selera i pietruszke, gotowac 10 minut, po czym wrzucic lisc laurowy, pieprz, sól, kalafior i ziemniaki, gotowac 20 minut, po czym wrzucic selera naciowego i pora. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania dodac czosnek i pietruszke i doprawic do smaku vegeta. Podawac z kawalkami udzca z indyka.
luna
wedith1
iwi69