Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa kalafiorowa z warzywami z dodatkiem śmietany oraz świeżego koperku.

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym
Marchew, seler, pietruszkę oraz czosnek obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach, zalać 1,5 litra wody. Gotować pod przykryciem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce oliwy. Dodać do gotującej się zupy. Dodać pokrojonego kalafiora. Po około 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz do smaku sól, pieprz i kucharek. Kiedy wszystko będzie miękkie dodać śmietanę wymieszaną z 1/4 szklanki wywaru. Zagotować. Dodać drobno posiekany koperek. Przyprawić do smaku.
Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym
Warzywa zetrzeć na tarce, zalać wodą, zagotować.
Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na łyżce oliwy.
Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym
Do zupy dodać cebulkę i pokrojonego kalafiora.
Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości.

Tagi:

kalafior