Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa na żeberku
W garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić mięso. Zagotować i zmniejszyć gaz, żeby woda lekko bulgotała. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, lekko posolić. Gotować około 1 godz. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać. Pokroić w kostkę. Wrzucić do wywaru. Gotować ok. 20 minut. Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do zupy wrzucić kalafior i ziemniaki. Gotować do ich miękkości. W kubeczku roztrzepać śmietanę z 2 łyżkami zimnej wody i powoli wlewać do zupy. Energicznie zamieszać, doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gorącą zupkę rozlewać na talerze, wierzch można udekorować posiekanym koperkiem.