aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zupa kalafiorowa na żeberku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gęsta i sycąca zupka kalafiorowa. W sam raz na wiosenne chłody.

Zupa kalafiorowa na żeberku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa na żeberku

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa na żeberku
W garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić mięso. Zagotować i zmniejszyć gaz, żeby woda lekko bulgotała. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, lekko posolić. Gotować około 1 godz. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać. Pokroić w kostkę. Wrzucić do wywaru. Gotować ok. 20 minut. Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do zupy wrzucić kalafior i ziemniaki. Gotować do ich miękkości. W kubeczku roztrzepać śmietanę z 2 łyżkami zimnej wody i powoli wlewać do zupy. Energicznie zamieszać, doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gorącą zupkę rozlewać na talerze, wierzch można udekorować posiekanym koperkiem.
Zupa kalafiorowa na żeberku
Gotujemy mięso, dodajemy pokrojone warzywa
Zupa kalafiorowa na żeberku
Kalafiora dzielimy na różyczki i myjemy.
Zupa kalafiorowa na żeberku
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy wraz z kalafiorem do zupy.
Zupa kalafiorowa na żeberku
W kubku roztrzepujemy śmietaną z zimną wodą i zalewamy nią zupę, chwilę gotujemy.

Tagi:

kalafior