Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gęsta zupa z fasolka szparagowa i kalafiorem. Zalegały mi mrożonki oraz rosół i w ten sposób powstała pożywna i smaczna zupa.

Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana

 

  • rosół drobiowo-warzywny - 2l,
  • kalafior mrożony (lub główka świeżego) - 1kg,
  • fasolka szparagowa mrożona (lub świeża) - 500g,
  • ziemniaki - 700g (waga w łupinach),
  • marchewka młoda - 3 średniej wielkosci sztuki,
  • korzeń pietruszki - wielkosci 3 marchewek,
  • łodyga selera - 2 większe sztuki,
  • cebula - 1 duża,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • natka pietruszki,
  • kucharek,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy - 2,
  • śmietana 18% - dałam 2/3 szklanki,
  • kolendra mielona,
  • przyprawa do zup w płynie, np. maggi - do smaku.

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Mrożonki częściowo rozmrażamy ( tak aby roztopić lód) i myjemy pod strumieniem zimnej wody. Do rosołu dolewamy ok 1,5l gorącej wody, dodajemy łyżkę kucharka, trochę soli i zagotowujemy. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz fasolkę. W razie koniecznosci zbieramy szum. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy drobno pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy przez 15 minut, dodajemy listki laurowe, pieprz, sól, drobno pokrojone łodygi selera oraz kalafior. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę hartujemy - dodajemy do niej kilka łyżek gorącej wody z zupy i mieszamy. Wlewamy do zupy i dodajemy posiekany drobno czosnek, przyprawiamy mieloną kolendrą oraz maggi i pieprzem do smaku. Zagotowujemy. Porwaną lub posiekaną natkę pietruszki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na porcje zupy w półmiskach. Zupa jest także smaczna bez zabielania.
Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana
Etap 1
Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana
Etap 2
Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana
Etap 3
Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana
Etap 4