Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowo-fasolowa, zabielana
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Mrożonki częściowo rozmrażamy ( tak aby roztopić lód) i myjemy pod strumieniem zimnej wody. Do rosołu dolewamy ok 1,5l gorącej wody, dodajemy łyżkę kucharka, trochę soli i zagotowujemy. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz fasolkę. W razie koniecznosci zbieramy szum. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy drobno pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy przez 15 minut, dodajemy listki laurowe, pieprz, sól, drobno pokrojone łodygi selera oraz kalafior. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę hartujemy - dodajemy do niej kilka łyżek gorącej wody z zupy i mieszamy. Wlewamy do zupy i dodajemy posiekany drobno czosnek, przyprawiamy mieloną kolendrą oraz maggi i pieprzem do smaku. Zagotowujemy. Porwaną lub posiekaną natkę pietruszki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na porcje zupy w półmiskach. Zupa jest także smaczna bez zabielania.
evita0007
Sarenka
U mnie miesko na ostanim :)). Przygotowuje je jednak codziennie, dla moich dwóch miesozerców, sama jadam je b.rzadko i zazwyczaj w niewielkich ilosciach