marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa kapuściana z czuszką i grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jarzyny oczyścić,obrać,opłukać. Kapustę poszatkować i dać wraz z jarzynami i grzybami do garnka z wodą.Gotować godzinę.Doprawić i nalewać.

Zupa kapuściana z czuszką i grzybami.

Składniki:

Zupa kapuściana z czuszką i grzybami.

 

  • 1 duża kapusta biała,
  • garść suszonych grzybów leśnych,
  • 1 czuszka zielona lub czerwona,
  • sztuka włoszczyzny(marchew,por,korzeń pietruszki),
  • gałązka lubczyku zamiast maggi,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • przyprawa"Ziarenka smaku",
  • kminek,
  • sól morska,
  • 1,5 l.wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściana z czuszką i grzybami.
Jarzyny na wywar oczyścić, obrać, opłukać. Kapustę poszatkować na hebelku, z czuszki usunąć nasiona i ogonek. Grzyby leśne namoczone dzień wcześniej odsączyć, pokroić w paski i dać do garnka z resztą warzyw, dodać gałązkę świeżego lubczyku zamiast zwykłego maggi, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę. Część warzyw i listki wyjąc łopatką na talerz. Marchew i korzeń pietruszki można pokroić drobno i dodać z powrotem do garnka. Pod koniec gotowania doprawić zupę kminkiem, szczyptą soli i przyprawą smakową. Zamieszać, spróbować i nalewać zupę do talerzy lub dużych filiżanek.