Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa koperkowa z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna, aromatyczna zupa z mnóstwem kopru. Najlepsza w sezonie, gdy wielkie pęczki kopru z targowych stoisk pachną już z dala. Delikatna ale syta dzięki makaronowi tortellini, idealna na letni obiad.

Zupa koperkowa z tortellini

Składniki:

Zupa koperkowa z tortellini

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 4 liście laurowe
  • 1 długa biała część pora
  • 2 duże pęczki kopru
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 250 g. makaronu tortellini z serem
  • sól , pieprz
  • 200g. śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z tortellini
Umytego kurczaka zalać zimną wodą gotować ok 30 min, zebrać szumowiny.

Dodać liście laurowe , obraną i umytą marchew, pietruszkę oraz selera.

Gotować do miękkości warzyw.

Umyty, osuszony koper posiekać , pora przekroić na pół dokładnie opłukać, pokroić w pół plasterki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, przesmażyć pora, dodać 1 pęczek posiekanego kopru.

Smażyć 2-3 min co chwila mieszając.

Z wywaru wyjąć warzywa , pokroić w małą kostkę , przełożyć ponownie do zupy wraz z usmażonym porem i koprem.

Dodać makaron tortellini, gotować do jego miękkości.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Śmietanę połączyć z mąką i chochlą wywaru, przelać do garnka, wsypać pozostały pęczek kopru i natkę pietruszki, wymieszać.