Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w sosie koperkowo-brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne, aromatyczne, proste w przygotowaniu, o lekko owocowym smaku danie

Kurczak w sosie koperkowo-brzoskwiniowym

Składniki:

Kurczak w sosie koperkowo-brzoskwiniowym

 

  • 2 piersi z kurczaka ( wielkość piersi zależy od potrzeb )
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/16 selera
  • ¼ pora
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Vegeta ( Jarzynka lub bulion z drobiu Knorra – ja użyłam ½ Bulionetki drobiowej Knorra )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/2 litra wody
  • 3 połówki brzoskwiń w syropie
  • ½ szklanki syropu od brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie koperkowo-brzoskwiniowym
Oczyścić warzywa .Włożyć do garnka razem z mięsem , zielem angielskim i liściem laurowym i zalać wodą .Dodać odrobinę przyprawy do zup ( Bulionetkę ) .Gotować pod przykryciem , na małym gazie do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. W małym rondelku rozpuścić masło, wrzucić koper i chwilę smażyć . Wsypać mąkę .Wymieszać .Powoli dolewać śmietankę , syrop z brzoskwiń i ½ szklanki wywaru .Włożyć mięso .Chwilę dusić . Podawać mięso przekrojone na plastry wtykając pomiędzy nie pokrojone 2 połówki brzoskwini. Obok wylewać sos posypany z wierzchu pokrojoną w drobną kostkę trzecią połówką brzoskwini . Na pozostałym wywarze można zrobić zupę . Można też zrobić na tym wywarze kuskus lub ryż do kurczaka .