SUPERPRZEPIS

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą Więcej zdjęć (2)

Zupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny. Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą

 

  • 1 świeży brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 30 dag świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • Jarzynka lub sól do smaku
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy bekonowej
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą

ETAP 1:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą
warzywa obieramy myjemy kroimy w kostkę brokuła dzielimy na różyczki

Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą
warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym

W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa,

ETAP 3:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą
po podsmażeniu zalewamy gorącym bulionem doprawiamy do smaku

Podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.

ETAP 4:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą
na sam koniec zupę zabielamy i miksujemy na gładki krem

Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.

ETAP 5:

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą
kiełbasę pokrojoną w plasterki obsmażamy na suchej patelni

Kiełbasę bekonową kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni, gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy chrupiącą kiełbasą oraz posiekaną natką pietruszki.
Podajemy.
Smacznego!