edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa krem z brukselki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To zdumiewające jak trudno o tej porze roku dostać mrożoną brukselkę. Nachodziłam się długo, ale kupiłam i ugotowałam zupę, na którą miałam nieodpartą chętkę.

Zupa krem z brukselki

Składniki:

Zupa krem z brukselki

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brukselki

1.

Zupa krem z brukselki
Do obsmażonej włoszczyzny dodać zamrożoną brukselkę.

Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w równą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej.

Cebulę obrać, posiekać, dodać do włoszczyzny. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut mieszając.

Dodać zamrożoną brukselkę.

2.

Zupa krem z brukselki
Zalać warzywa wodą tak, aby je przykryła.

Dodać liść laurowy. Zalać warzywa taką ilością wody, aby były przykryte.

3.

Zupa krem z brukselki
Na koniec dodać pokrojone ziemniaki i całość gotować do miękkości.

Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości składników.

4.

Zupa krem z brukselki
Zupę zmiksować na gładko, doprawić do smaku.

Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym ziarnem słonecznika.