Sposób przygotowania:
Zupa krem z brukselki1.
Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w równą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej.
Cebulę obrać, posiekać, dodać do włoszczyzny. Smażyć na wolnym ogniu kilka minut mieszając.
Dodać zamrożoną brukselkę.
2.
Dodać liść laurowy. Zalać warzywa taką ilością wody, aby były przykryte.
3.
Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości składników.
4.
Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym ziarnem słonecznika.
CORAL
edytaha
Dziękuję :)