Sposób przygotowania:
Zupa-krem kartoflana z majerankiemETAP 1:
Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy obrany kawałek selera i pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie.
ETAP 2:
Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po) jest dobry moment na wyjęcie liści laurowych i ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw).
ETAP 3:
Świeży majeranek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dorzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
ETAP 4:
Zupę doprawiamy do smaku jeszcze lubczykiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i solą - sól na koniec. Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.
Magdalena88
Marika-
MałaMi89