MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa-krem kartoflana z majerankiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i pożywna zupa krem na bulionie warzywnym, zaromatyzowana świeżym majerankiem. Nic tylko jeść ;)

Zupa-krem kartoflana z majerankiem

Składniki:

Zupa-krem kartoflana z majerankiem

 

Do smaku:

Sposób przygotowania:

Zupa-krem kartoflana z majerankiem

ETAP 1:

Zupa-krem kartoflana z majerankiem
Gotowanie bulionu zaczynamy od selera i pietruszki, następnie marchew

Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy obrany kawałek selera i pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie.

ETAP 2:

Zupa-krem kartoflana z majerankiem
Póki w garnku mało możemy pozbyć się ziela i liści

Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po) jest dobry moment na wyjęcie liści laurowych i ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw).

ETAP 3:

Zupa-krem kartoflana z majerankiem
Możemy posiekać tylko liście lub także łodygi - i tak się zmiksują, a też zawirają smak i aromat

Świeży majeranek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dorzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.

ETAP 4:

Zupa-krem kartoflana z majerankiem
Po doprawieniu i zabieleniu miksujemy na krem

Zupę doprawiamy do smaku jeszcze lubczykiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i solą - sól na koniec. Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.