SUPERPRZEPIS

Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy

  • 4
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy

Szparagi są kolejnym produktem, którego nigdy nie jadłam. Postanowiłam to odmienić, a zakupione białe szparagi połączyć z pieczarkami. Bardzo nam smakowało.

Składniki:

Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy

Zupa:

  • 2 litry delikatnego rosołu drobiowego
  • 1 pęczek białych szparag
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula biała
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy

Przygotowanie warzyw:

Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy
Szparagi, pieczarki i ziemniaki obieramy i gotujemy pokrojone w rosołku

Szparagi obieramy, odcinamy stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rosołku. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotujemy ok 30 minut.

Gotowanie:

Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy
Do zupy dodajemy przyrumienioną cebulkę oraz jogurt naturalny

Cebulę podsmażamy na 1 łyżce margaryny. Przyrumienioną dodajemy do naszej zupy. Odbieramy kilka łyżek i mieszamy z jogurtem. Dodajemy do reszty. Gotujemy jeszcze ok 10 minut.

Przygotowanie dodatków:

Zupa - krem szparagowo- pieczarkowy
Pozostałe pieczarki oraz główki szparag opiekamy na złoty kolor

Na pozostałej margarynie smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki. Gdy będą zrumienione dodajemy główki szparag i opiekamy z każdej strony. Zupę miksujemy na krem, nabieramy na talerze, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyrumienione kawałki pieczarek i szparag oraz grzanki.

Tagi:

szparagi