Kasia354772

Kasia354772

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna sycąca zupa z dyni, maksymalnie kremowa, aromatyczna w sam raz na zimowe wieczory. Zupa idealnie prosta w przygotowaniu, w sam raz na codzienny obiad jak i na przyjęcie.

Zupa krem z dyni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

  • 1x Dynia kostka Hortex Dynia w kostce Hortex – 1 opakowanie

  • Cebula – 1 sztuka

  • Marchewka – 2 małe sztuki
  • Ziemniak – 2 sztuka

  • Bulion drobiowy – 2 litry
  • Sól/pieprz
  • Ostra papryka
  • Imbir – 2 cm korzenia posiekanego
  • Masło – 1 łyżka
  • Śmietana/jogurt

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
W garnku na maśle podsmażam cebulę z imbirem kiedy się zeszkli dodaje pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Wszystko podsmażam dosłownie 3-5 minut, po tym czasie dodaję do tego dynie mrożoną HORTEX. Całość zalewam bulionem i gotuję na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Całość doprawiam solą, pieprzem oraz papryką, po czym całość miksuję na konsystencje kremu. Jeśli krem okaże się za gesty dodaję więcej bulionu aby go rozcieńczyć. Całość ponownie doprowadzam do wrzenia i podaje i łyżeczka kwaśniej śmietany, a w wersji dietetycznej zamieniam śmietanę na jogurt naturalny.
Zupa krem z dyni

Tagi:

dynia