Sposób przygotowania:
Zupa - krem z dyni
Cebulę obrać, opłukać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a później pokroić ją w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać o strzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty czosnek oraz pokrojoną cebulę. Do bulionu dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek.
Dynię przemyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać, umyć, a następnie pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię oraz ziemniaki dodać do bulionu, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować. Zupę zagęścić śmietaną i dobrze wymieszać. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i wymieszać. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać go do zupy. Wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować na krem. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a później posypać nią krem.
Dynię przemyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać, umyć, a następnie pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię oraz ziemniaki dodać do bulionu, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować. Zupę zagęścić śmietaną i dobrze wymieszać. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i wymieszać. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać go do zupy. Wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować na krem. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a później posypać nią krem.