Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa krem z porów

Składniki:

Zupa krem z porów

 

  • 1/2 kg pory,
  • 1 łyżka masło,
  • 30 dag ziemniaki,
  • 1 szkl mleko,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 4 szkl bulion drobiowy,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z porów
Pory umyć, pokroić na kawałki, poddusić na rozgrzanym maśle. Gdy zmiękną, podlać bulionem i gotować pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości, odstawić i zmiksować. Wlać mleko, podgrzać. Żółtko wymieszać ze śmietanką, połączyć z zupą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczypiorek, wymieszać.

Tagi:

pory