Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Zupa krem z selera (Vichyssoise)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki i seler korzeniowy obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wrzucić do niego pokrojone warzywa, zmniejszyć płomień i

Zupa krem z selera (Vichyssoise)

Składniki:

Zupa krem z selera (Vichyssoise)

 

  • 1 litr rosołu drobiowego
  • ½ korzenia dużego selera lub 1 mały seler korzeniowy
  • 1 biała część pora
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z selera (Vichyssoise)
Ziemniaki i seler korzeniowy obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wrzucić do niego pokrojone warzywa, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. W tym czasie umyc i obrać z włókien seler naciowy i pokroić w kostkę. Por umyć, odkroić korzeń, pokroić w talarki białą część, po czym wrzucić do zupy. Gotować jeszcze 10-15 min – do miękkości ziemniaków. Po zestawieniu z ognia całość przyprawić solą i pieprzem, zmiksować, podawać w miseczkach z kleksem śmietany w środku.

Tagi:

seler