bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa kukurydziana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł na zupe - szybka kukurydziana z serkiem

Zupa kukurydziana

Składniki:

Zupa kukurydziana

 

  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1,2 l bulionu lub rosołu (moze byc warzywny)
  • 100ml śmietany 18% do zupy
  • kostka sera topionego ementaler
  • szczypta gałki muszkatołwej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • grzanki

 

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana
Cebule posiekać, zeszklic na masle. Otworzyc puszke kuruyrzy. Wode z puszki doalc do bulionu a kurkurydze wrzuci do cebulu. Smażyc kilka miniut. zawartosc patelni dodac do zupy, doprawic sola, pieprzem, dac serek i mieszac az do roztopienia sie go. Doprawic gałką. Gotowac 15 minut. Wsypac natke. Na patelni na łyzce masła usmazyc grzanki. Zupe wlac do miseczek, posypac grzankami. Mozna dodatkowo posypac startym serem.