Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa kulkami mięsnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi.

Zupa kulkami mięsnymi

Składniki:

Zupa kulkami mięsnymi

 

  • Składniki na kulki mięsne:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól

 

  • Składniki na zupę:
  • 250 g Tortellini z mozzarellą
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżka oragano suszonego
  • Olej do smażenia
  • 1 litr bulionu lub dwie kostki rosołowe
  • 100 g parmezan

Sposób przygotowania:

Zupa kulkami mięsnymi

I

Zupa kulkami mięsnymi

1. Tortellini gotuję według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaje pozostałe składniki na kulki mięsne i wyrabiam mięso.
3. Z mięsa formuję małe okrągłe kulki wielości orzecha włoskiego, smażę na rozgrzanym oleju.

II

Zupa kulkami mięsnymi

4. Cebulę, czosnek obieram, kroję drobno, smażę na rozgrzanym oleju, Następnie dodaję pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, tymianek, sól oraz pieprz, Smażę około 10 minut.
5. Następnie przekładam do garnka, podlewam bulionem, gotuję do chwili zagotowania.

III

Zupa kulkami mięsnymi

6. Do zupy wsypuję ser parmezan, dodaję usmażone kuleczki mięsne, ugotowane tortellini, gotuję dwie minutki.

IV

7. Zupa gotowa.
8. Smacznego.