MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pachnąca grzybami zupa na jesienny obiad.

Zupa kurkowa

Składniki:

Zupa kurkowa

 

  • 500 g świeżych grzybów - kurki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 50 g suszonych podgrzybków namoczonych przez noc w 500 ml zimnej wodzie
  • 50 g masła
  • 100g drobnego makaronu- kolanka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa
Świeże grzyby- kurki po oczyszczeniu gotujemy w bulionie przez 10 minut, aż stracą gorycz. Odcedzamy, nie wylewając wywaru, kroimy w paseczki. Namoczone suszone grzyby także odcedzamy zachowując płyn i kroimy w paseczki. Mieszamy ze świeżymi.W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę , podsmażamy przez 5 minut. Wkładamy grzyby i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy pokrojony czosnek i płyn z moczenia grzybów.Wsypujemy makaron.Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką.

Tagi:

makaron grzyby