dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zupa z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurki to grzyby o charakterystycznym smaku. Zupa z kurek jest bardzo pożywna, prosta w przygotowaniu i smaczna.

Zupa z kurkami

Składniki:

Zupa z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kurkami

Krok 1:

Zupa z kurkami
Umytę kurki dokładnie osuszamy na sicie.

Grzyby dokładnie płuczemy i osuszamy na sicie. Większe grzybki dzielimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy.

Krok 2:

Zupa z kurkami
Kurki obsmażamy wraz z cebulą na rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy kurki i całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę.

Krok 3:

Zupa z kurkami
Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy natką.

Grzyby i warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki i przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw i kurek. Na koniec do zupy wlewamy śmietanę i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!