Sposób przygotowania:
Zupa kurkowa 5
Marchewki obieramy i kroimy w krótkie zapałki. Do gotującego się buliony drobiowego (najlepiej użyć swojski bulion przyrządzony wcześniej) wrzucamy pokrojone marchewki gotujemy ok. 15 min. Kurki kroimy, nie muszą być drobno pokrojone, bo i tak się zmniejsza podczas smażenia. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki. Gdy puszczą już wodę dorzucamy na patelnię posiekana cebulę, wszystko przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ziemniaki, aż lekko zmiękną. Do bulionu z marchewką wrzucamy podsmażone kurki z cebulą i ziemniaki. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i marchewka będą miękkie (ok. 10 min). Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i podajemy. SMACZNEGO!