kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Zupa kurkowa 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurki najlepiej smakują w sezonie dlatego warto poczuć ich smak w delikatnej zupie przyrządzonej zaraz po ich zerwaniu

Zupa kurkowa 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kurkowa 5

 

  • 30 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 młode marchewki
  • 4 małe młode ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa 5
Marchewki obieramy i kroimy w krótkie zapałki. Do gotującego się buliony drobiowego (najlepiej użyć swojski bulion przyrządzony wcześniej) wrzucamy pokrojone marchewki gotujemy ok. 15 min. Kurki kroimy, nie muszą być drobno pokrojone, bo i tak się zmniejsza podczas smażenia. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki. Gdy puszczą już wodę dorzucamy na patelnię posiekana cebulę, wszystko przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ziemniaki, aż lekko zmiękną. Do bulionu z marchewką wrzucamy podsmażone kurki z cebulą i ziemniaki. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i marchewka będą miękkie (ok. 10 min). Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i podajemy. SMACZNEGO!
Zupa kurkowa 5
W bulionie drobiowym gotujemy pokrojona w małe zapałki marchewkę
Zupa kurkowa 5
Kurki podsmażamy na maśle, dodajemy do nich posiekaną cebulę i przyprawiamy pieprzem i solą
Zupa kurkowa 5
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju
Zupa kurkowa 5
Kurki i ziemniaki wrzucamy d buliony i gotujemy. Dodajemy pietruszkę i śmietanę.