Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Zupa miesna a la flaczki.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupke ugotowalam pod katem meza , ktory nie moze sie przemoc do flakow .. Takie flaczki bez flaczkow :)

Zupa miesna a la flaczki.

Składniki:

Zupa miesna a la flaczki.

 

  • 0,5 kg miesa wolowego
  • pol kurczaka
  • 2 duze marchwie
  • pol sredniego selera
  • 1 pietruszka
  • por
  • 2 duze zabki czosnku
  • 1 duza cebula
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziel angielskich
  • sol, pieprz, papryka w proszku, starta galka muszkatolowa,
  • czubata lyzka majeranku,
  • imbir / u mnie 1 plaska lyzeczka na duzy garnek /
  • tluszcz i maka na zasmazke

Sposób przygotowania:

Zupa miesna a la flaczki.
Miesa umyc zalac woda , zagotowac , zszumowac. Dodac listki laurowe i ziela angielskie. Warzywa / oprocz cebuli / obrac umyc i dodac do gotujacego sie miesa. W tym czasie mozemy obrac i pokroic w kostke cebule , ktora dodajemy na koncu z zasmazka. Kiedy warzywa beda juz prawie miekkie - wyjac je z wywaru , lekko przestudzic a nastepnie marchew , pietruszke , selera pokroic w kostke i odstawic. W tym czasie rowniez mieso z kurczaka powinno byc juz miekkie. Wyjmujemy do przestygniecia pozostawiajac w garnku mieso wolowe , ktore gotuje sie najdluzej. Oddzielamy mieso od kosci i rozdrabniamy je na kawalki /wzdluz wlokien /. To samo robimy z miekkim miesem wolowym. Wywar przecedzamy , stawiamy ponownie na ogien , dodajemy pokrojone warzywa , miesa , zagotowujemy i zmniejszamy ogien. Przyprawiamy do smaku galka , imbirem , sola, pieprzem i papryka . Dodajemy majeranek. Podsmazamy cebulke do chwili kiedy zacznie sie lekko rumienic , dodajemy do niej make , mieszajac zasmazamy i zaprawiamy zupe. Calosc jeszcze raz zagotowujemy . Zupke podawac z pieczywem .