Sposób przygotowania:
Zupa na sposób cygański z wędzoną kiełbasą
Smalec rozpuszczamy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na patelni. Pomidory sparzamy. Obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki.
Warzywa dokładamy do zeszklonej cebuli. Chwilę dusimy.
Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę. Z dwóch litrów wody odlewamy szklankę. Zalewamy warzywa. Dusimy 10 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier. Dokładamy liście i ziele. Dodajemy ziemniaki.
Gotujemy do czasu aż zmiękną.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Warzywa dokładamy do zeszklonej cebuli. Chwilę dusimy.
Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę. Z dwóch litrów wody odlewamy szklankę. Zalewamy warzywa. Dusimy 10 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier. Dokładamy liście i ziele. Dodajemy ziemniaki.
Gotujemy do czasu aż zmiękną.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Beatris