reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 652]

Gęsta zupa cygańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To kolejna propozycja na rozgrzewająca i sycącą zimową zupę. Spokojnie może zastąpić nam cały obiad:)

Gęsta zupa cygańska

Składniki:

Gęsta zupa cygańska

 

  • 1,5 l wywaru warzywnego

 

  • 250 g kiełbasy wiejskiej

 

 

 

  • 1 duża cebula

 

 

  • 2 łyżki ostrego ketchupu ( u mnie pasta ciuć-pajs)

 

 

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku

 

  • garść majeranku.

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa cygańska

przygotowanie

Gęsta zupa cygańska

Przygotowujemy warzywa:

paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, tak samo pomidory, ale z nich wcześniej zdejmujemy skórkę

c.d przygotowania

Gęsta zupa cygańska
kiełbasę kroimy w pół luć ćwieć plasterki i przesmażamy

Ziemniaki zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy 5 minut.

Kiełbasę kroimy w pół lub ćwierć plasterki przekładamy do ziemniaków

gotowanie

Gęsta zupa cygańska
zupę doprawiamy na ostro pieprzem i suszonym czosnkiem

Na tłuszczu z kiełbasy przesmażamy na małym ogniu cebulę, razem z papryką i czosnkiem.

Gdy papryka zmięknie dodajemy pomidory i paprykę w proszku- dusimy chwilkę i przekładamy do ziemniaków

Całość zagotowujemy, dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku.

Pod koniec dodajemy roztarty w rękach majeranek

Podajemy z pieczywem.