Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa 9.
Do garnka włożyć wędzone żeberko (albo 2 udka) i zagotować. Jeśli pojawi się szum to go zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na grubszych oczkach) i wrzucić do garnka, gotować ok 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i również dodać do gotującej się zupy. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.Po około 30 minutach wyjąć udka i obrać z mięsa , mięso wrzucić do garnka Na patelni rozpuścić masło, wrzucić ogórki i smażyć ok 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażone ogórki. Gotować ok 5 minut, doprawić pieprzem , kucharkiem , magom jak kto woli. Pod koniec można dodać koperek i jak kto woli można zupę zabielić , mąką z mlekiem i śmietaną . Ja czasami żeby zupa była bardziej kwaśna dolewam troszkę wody z ogórków Smacznego ;)