Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa na bogato
Boczek wędzony surowy gotujemy w garnku z wodą ok 2 litry . Gotujemy ok 15 min .Ziemniaki ,marchewkę ,pietruszkę i seler obieramy z skórki .Ziemniaki kroimy w kostkę ,resztę ścieramy na tarce warzywnej duże oczka Dodajemy pokrojone ziemniaki ,stratą marchewkę pietruszkę i seler . Gotujemy do miękkości warzyw ,dodając bulion warzywny w kostce. Wyciągamy z zupy boczek kroimy go w kostkę .Kroimy także kiełbasę z szynki i cebulę .Ogórki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masła .Dodajemy do zupy .Wlewamy także 1/2 szklanki wody z kiszenia ogórków .Cebulę obieramy i siekamy drobno .Na patelni podsmażamy pokrojony boczek ,kiełbasę i cebulę ,doprawiamy pieprzem i dodajemy do zupy .Zagotowujemy wszystko .Zaciągamy śmietaną .Zagotowujemy i podajemy