justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Zupa ogórkowa na żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna aromatyczna zupa ogórkowa na żeberkach, znakomita na obiad w tygodniu, na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Zupa ogórkowa na żeberkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa ogórkowa na żeberkach

 

  • żeberka trójkąty 1/2 kg
  • przecier ogórkowy 1 szklanka
  • marchewka 2 sztuki
  • seler 1 cm kawałek
  • cebula 1/2 sztuki
  • pietruszka natka 1/2 szklanki
  • listek laurowy
  • pieprz kilka ziarenek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ziemniaki 5 dużych
  • œmietana 1/2 szklanki
  • mška 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na żeberkach
 Żeberka przekładamy do garnka i zalewamy około dwoma  litrami wody. Dodajemy do nich obrane i pokrojone w plasterki marchewki, a także kawałek cebulki i selera. Seler można pominąć jeśli ktoś nie lubi. Dodajemy zioła: listek laurowy, ziarenka pieprzu,pietruszkę praz  sól. Gotujemy do miękkoœci mięsa.

Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w małą  kostkę. Dodajemy je do mięsa. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy przecier ogórkowy. Gotujemy razem kilka minut.

Zabielamy śmietaną z mąką  i doprowadzamy do zagotowania.
Zupa ogórkowa na żeberkach
tak wygląda sama zupa bez mięsa jak ktoś woli