nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Zupa ogórkowa na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobrze wszystkim znana zupka o przyjemnym kwaskowatym, wyrazistym smaku, świetna na rozgrzanie, pysznie smakuje z ulubionym pieczywem.

Zupa ogórkowa na żeberkach

Składniki:

Zupa ogórkowa na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na żeberkach
Żeberka opłukać, marchewki i pietruszki oskrobać i umyć i przełożyć żeberka oraz marchewki z pietruszkami do garnka i zalać je zimną wodą (około 1,5 - 2 litrów wody). Cebulę obrać z łupiny i obsmażyć ją nie krojąc jej na patelni bez dodatku tłuszczu, by była zarumieniona z każdej strony. Dodać podsmażoną cebulę do umieszczonych w wodzie żeberek i warzyw. Posiekać opłukaną świeżą natkę pietruszki i dodać ją do garnka z mięsem i warzywami oraz do garnka także dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zawartość garnka nastawić na gotowanie. Gotować wywar przez nieco ponad godzinę. W trakcie jak wywar się gotuje obrać ziemniaki i pokroić je w średniej wielkości kostkę. Ziemniaki nastawić na gotowanie w osobnym garnuszku z dodatkiem szczypty soli. Kiszone ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odstawić na chwilę na bok. Po upływie nieco ponad godziny odcedzić gotujący się wywar, przelać go do czystego garnka i pozostawić z niego ugotowaną marchewkę, którą w miarę drobno pokroić. Do odcedzonego wywaru dodać ugotowane ziemniaki i pokrojoną, ugotowaną marchewkę. Ja do wywaru dolewam także nieco zalewy z kiszonych ogórków (tak około 100ml do smaku), wtedy ogórkowa ma bardziej wyrazisty smak, ale zalewę można dodać lub nie wedle swojego uznania i smaku. Nastawić wywar z dodatkiem ziemniaków i marchewki ponownie na gotowanie i podgrzewać go na małym ogniu. Następnie dodać do niego starte na tarce kiszone ogórki i gotować całość na bardzo małym płomieniu przez około 15 minut. Następnie dodać do garnka z gotującą się zupą ogórkową posiekany świeży koperek. Po chwili odlać nieco gorącej zupy do kubka i dodać do niej mąkę pszenną oraz śmietanę i wszystko dokładnie rozmieszać, by nie było grudek. Przelać odlaną zupę wymieszaną ze śmietaną i mąką ponownie do garnka z zupą ogórkową i rozprowadzić mieszankę zupy, mąki i śmietany w garnku z ogórkową. Gotować zupę jeszcze przez moment doprawiając ją na koniec solą i pieprzem do smaku.