Sposób przygotowania:
Ogórkowa z żeberkami
Żeberka płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę, seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wywar przecedzamy i dodajemy do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchewkę (zamiast gotować wywar na żeberkach, możecie także ugotować zupę na słabo doprawionym rosole). Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Ogórki również ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy dopiero gdy ziemniaki będą już miękkie. Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze około 5 minut. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.