Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa Przejs
Do garna nalewamy ok. 1,5 litra wody. Wkładamy do niej przyprawy i umyte żeberka. Gotujemy je ok. 45-60 minut od zagotowania. W trakcie gotowania zbieramy z wywaru szumowiny. Marchew, selera, pietruszkę, pora, cebulę obieramy. Kroimy na duże kawałki. Wrzucamy warzywa do zupy i gotujemy aż będą miękkie.Wyciągamy z zupy mięso i włoszczyznę, zaś wrzucamy do garnka ziemniaki-umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę. . Ogórki kiszony należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy je do zupy. Koniecznie wtedy, gdy ziemniaki będą już ugotowaniu, gdyż po dodaniu ich zbyt szybko, ciężko kartofle dogotować. Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy do zupy zahartowaną wcześniej śmietanę.