Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa wg Ali
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wypłukać w wodzie. Marchew obrać i pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce. Seler i pietruszkę obrać ze skóry. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Skrzydełko z kurczaka (ewentualnie inne mięso) umyć i wrzucić do warzyw. Posolić. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce ( polecam na zimę z orórków małosolnych, które się już za bardzo skwaszą porobić sobie słoiczki ze startymi ogórkami, a potem tylko wyjąć ze słoiczka i gotowe) i dorzucić po około 20 minutach gotowania. Kiedy ziemniaki zmiękną i stwierdzimy, że zupa jest odpowiednio doprawiona wyjąć pora, seler i pietruszkę. Do wywaru dodać śmietanę i wymieszać. Koperek lub pietruszkę posiekać i dorzucić do zupy. I smacznego.