WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z ziemniakami i warzywami, zabielana śmietanką, ugotowana na mięsie z karkówki.

Zupa grzybowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa

ETAP 1:

Grzyby suszone opłukać po d zimną wodą, włożyć do miseczki i zalać wodą. Zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia rano grzyby odcedzić ale wody z ich moczenia nie wylewać. Grzyby pokroić w kostkę.

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Dodać pokrojonego drobno pora. Włożyć też pokrojone na mniejsze części mięso. Wlać wodę z moczenia grzybów i dopełnić zwykłą wodą tak aby przykryć wszystkie składniki w garnku. Włożyć listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Cebulę posiekać i zeszklić na margarynie, dodać do niej pokrojone grzyby. Przesmażyć kilka minut. Dodać do garnka. Zupę zagotować. Włożyć kostkę rosołową, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i ziołowym, czosnkiem i roztartym majerankiem. Gotować aż warzywa i mięso będą miękkie.

Wlać do zupy kilka łyżek śmietany i wsypać kaszę manną i posiekany koperek. Gotować jeszcze ok. 30 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowajeszcze w garnku po ugotowaniu
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa po dodaniu grzybów przesmażonych z cebulką
Zupa grzybowa
Cebula z namoczonymi suszonymi grzybami przesmażona na margarynie
Zupa grzybowa
Namoczone suszone grzyby pozostawione na noc