Sposób przygotowania:
Zupa grzybowaETAP 1:
Grzyby suszone opłukać po d zimną wodą, włożyć do miseczki i zalać wodą. Zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia rano grzyby odcedzić ale wody z ich moczenia nie wylewać. Grzyby pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Dodać pokrojonego drobno pora. Włożyć też pokrojone na mniejsze części mięso. Wlać wodę z moczenia grzybów i dopełnić zwykłą wodą tak aby przykryć wszystkie składniki w garnku. Włożyć listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Cebulę posiekać i zeszklić na margarynie, dodać do niej pokrojone grzyby. Przesmażyć kilka minut. Dodać do garnka. Zupę zagotować. Włożyć kostkę rosołową, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i ziołowym, czosnkiem i roztartym majerankiem. Gotować aż warzywa i mięso będą miękkie.
Wlać do zupy kilka łyżek śmietany i wsypać kaszę manną i posiekany koperek. Gotować jeszcze ok. 30 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.