Sposób przygotowania:
Zupa opieńkowa "na gwoździu"
Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, a kapelusze dokładnie umyć i odsączyć - pokroić w kawałki.
Pokroić drobno jasną część pora, dodać seler starty na średnie wiórki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
W międzyczasie przełożyć pokrojone opieńki na patelnię, dodać dużą łyżkę domowego smalcu (może być ze skwarkami) i poddusić. Grzyby dodać do gotujących się warzyw, dodać do smaku łodygę lubczyku. Gotować do miękkości.
Tuż przed końcem gotowania dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. niewielką ilość płynnej przyprawy do potraw.
Pokroić drobno jasną część pora, dodać seler starty na średnie wiórki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
W międzyczasie przełożyć pokrojone opieńki na patelnię, dodać dużą łyżkę domowego smalcu (może być ze skwarkami) i poddusić. Grzyby dodać do gotujących się warzyw, dodać do smaku łodygę lubczyku. Gotować do miękkości.
Tuż przed końcem gotowania dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. niewielką ilość płynnej przyprawy do potraw.