Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Zupa opieńkowa "na gwoździu"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla wyjaśnienia zupy na przysłowiowym "gwoździu" (tak mówiła moja Babcia) są przygotowane na wodzie, z jarzynami, ale bez dodatku wywaru mięsnego czy kostek rosołowych! Są lekkie, zdrowe i smaczne. Smak podkręca dodatek np. smalcu czy masła.

Zupa opieńkowa "na gwoździu"

Składniki:

Zupa opieńkowa "na gwoździu"

 

  • opieńki (podpieńki) 500-700 g
  • ziemniaki kilka sztuk
  • marchewka duża
  • seler korzeniowy (kawałek)
  • por (jasna część)
  • czosnek do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • płynna przyprawa do potraw
  • smalec

Sposób przygotowania:

Zupa opieńkowa "na gwoździu"
Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, a kapelusze dokładnie umyć i odsączyć - pokroić w kawałki.

Pokroić drobno jasną część pora, dodać seler starty na średnie wiórki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

W międzyczasie przełożyć pokrojone opieńki na patelnię, dodać dużą łyżkę domowego smalcu (może być ze skwarkami) i poddusić. Grzyby dodać do gotujących się warzyw, dodać do smaku łodygę lubczyku. Gotować do miękkości.

Tuż przed końcem gotowania dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. niewielką ilość płynnej przyprawy do potraw.

Tagi:

zupa opieńki