Czym są i jak rozpoznać opieńki

Opieńki są jadalnymi grzybami, które rosną na obumarłych konarach i żywych drzewach, głównie sosnach, świerkach i brzozach. Zbiera się je latem i jesienią, od drugiej połowy sierpnia do końca listopada. Opieńki można rozpoznać po blaszkach oraz matowym, jasnobrązowym, lekko pofalowanym lub niemal prostym kapeluszu, którego średnica wynosi od 7 do 15 centymetrów. Trzonek grzyba jest gładki, nasada ma kremowy kolor, natomiast końcówka szaro-brązowy. Niektóre kapelusze mogą być pokryte chropowatymi, nieszkodliwymi plamami.

Pomysły na dania z opieniek

Opieńki doskonale nadają się do suszenia, mrożenia, gotowania, smażenia i marynowania. Można jeść je same, uduszone w śmietanie albo usmażone z cebulką. Grzyby doskonale komponują się również z jajecznicą, sałatkami, mięsami, bigosem oraz zupami. Namoczone, ugotowane i zmielone kapelusze opieńków stanowią doskonały farsz do krokietów, pierogów, uszek, knedli i filetów z kurczaka. Z masy można również przygotować smaczne kotlety grzybowe. Do zmielonych opieńków wystarczy dodać cebulę, czosnek i przyprawy, a całość podsmażyć. Następnie z masy formuje się kule.
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Grzyby suszone

Grzyby suszone

Grzyby suszone zawsze warto mieć w kuchni – w każdej chwili można z nich zrobić szybki sos i aromatyczną zupę. Najlepsze do suszenia są borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze, które długo utrzymują naturalny smak i wartości odżywcze. Susz trzymany w szczelnie zamkniętym słoiku lub blaszanym pudełku można przechowywać miesiącami. Aby zabezpieczyć się przed szkodnikami, warto włożyć do ususzonych grzybów parę listków laurowych.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.

Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie

Grzyby ze śmietaną i cebulą są popularnym dodatkiem do mięs lub wędlin, a także ziemniaków i klusków. Smakują wyśmienicie także ze świeżą bułką posmarowaną masłem. Duszone grzyby można przygotować np. z rydzów, które trzeba oczyścić i pokroić. Następnie należy podsmażyć cebulę w garnku z masłem, po czym dodać do niej grzyby i dusić przez kilkanaście minut. Po około 10 minutach wlewa się śmietanę i doprawia potrawę solą oraz pieprzem.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Opieńki marynowane

Opieńki marynowane

Opieńki marynowane są smacznym i aromatycznym składnikiem potraw. Grzyby można dodawać do: zup, kanapek, serów, makaronów, wędlin, sosów, sałatek, bigosów, gulaszów, past oraz zapiekanek. Zmielone opieńki w occie z dodatkiem cebuli, soli i pieprzu tworzą smaczny farsz do mięs i pierogów. Wszystkie składniki należy jednak podsmażyć. Opieńki w zalewie octowej dobrze sprawdzą się również jako samodzielna zakąska do wódki.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.

Polecane przepisy do kategorii Opieńki