kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa pieczarkowa. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Pysznie pachnie smażonymi pieczarkami.

Zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

  • 1,5 litra wody
  • 5 średnich ziemniaków
  • kawałek selera
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka swojskiego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew, seler, pietruszkę, myjemy i kroimy wzdłuż. Wkładamy do garnka z wodą.
Obieramy pieczarki i cebulę, kroimy na drobno i smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do garnka. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. W mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do ugotowanej zupy, solimy.
Gotujemy razem przez chwilę.
Zupa pieczarkowa
Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z gorącą wodą.
Zupa pieczarkowa
Obrane pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.
Zupa pieczarkowa
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię.
Zupa pieczarkowa
Pieczarki z cebulą smażymy na rozgrzanym oleju.
Zupa pieczarkowa
Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę.