betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Zupa pieczarkowa betkas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupka pieczarkowa

Zupa pieczarkowa betkas

Składniki:

Zupa pieczarkowa betkas

 

  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu drobiowego (z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • natka pietruszki lub koperek
  • świeża maga (lub w płynie)
  • 1 marchew

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa betkas
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Obrać pieczarki i pokroić w kostkę lub plasterki, dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok.25 minut. Rozprowadzić mąkę w śmietanie, wlać do zupy, zagotować chwilę. Można dodać łyżkę drobno pokrojonej magi lub kilka kropel płynnej (niekoniecznie).Wymieszać. Zupę rozlać na talerze i przybrać natką pietruszki oraz startą marchewką (na tarce o grubych oczkach). Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję zupy połowę pieczarek można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Smacznego.