Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa Eli z ziemniakami na żołądkachprzygotowanie wywaru
Żołądki umyć i włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe zalać wodą,posolić i gotować aż żołądki będą miękkie.
Ugotowane żołądki wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić i pokroić.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i ewentualnie pokroić w zależności od wielkości.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy
Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Do wywaru dodać jarzyny, ziemniaki, pieczarki i gotować aż wszystko będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać trochę zupy i dodać do pozostałej zupy.
Zagotować, dodać pokrojone żołądki i doprawić magii do smaku Zupę wylać do talerzy i podawać. Smacznego!