Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa wg marzenciak
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do tego wkrajamy połowę pora. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy 3-4 kostek rosołowych. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. W tym czasie obieramy około 15 większych pieczarek i również ścieramy je na grubych oczkach tarki. Po około 7 minutach także dodajemy do garnka pieczarki. Obrane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę i po 10 minutach dodajemy do naszej zupy. Wrzucamy też liście laurowe oraz natkę pietruszki i mieszamy. Kiedy nasza zupa się gotuje w do szklanki wsypujemy zupę pieczarkową z torebki (ew. 3-4 łyżek sosu pieczarkowego) i podlewamy paroma łyżkami bulionu z naszej zupy. Jeśli zauważymy, że ziemniaki są już w miarę miękkie, ale nie rozgotowane wlewamy to co przygotowaliśmy wcześniej w szklance i mieszamy około minuty. Zupa jest już gotowa do jedzenia. Po nalania na talerz dodajemy łyżkę śmietany, żeby była gęstsza i wyciągnęła smak naszej zupy. Można dodawać śmietanę od razu do garnka, ale wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że zupa szybciej się popsuje. Smacznego:)