marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Zupa pieczarkowa wg marzenciak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łatwe, szybkie i bardzo smaczne:)

Zupa pieczarkowa wg marzenciak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pieczarkowa wg marzenciak

 

  • Włoszczyzna
  • 30-40 dag pieczarek (około 15 pieczarek)
  • 1 cebula
  • 10-15 większych ziemniaków (w zależności od wielkości)
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki suszona (ew świeża)
  • 3-4 kostek rosołowych
  • 4 listki laurowe
  • zupa pieczarkowa z torebki (dla lepszego smaku)

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa wg marzenciak
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do tego wkrajamy połowę pora. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy 3-4 kostek rosołowych. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. W tym czasie obieramy około 15 większych pieczarek i również ścieramy je na grubych oczkach tarki. Po około 7 minutach także dodajemy do garnka pieczarki. Obrane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę i po 10 minutach dodajemy do naszej zupy. Wrzucamy też liście laurowe oraz natkę pietruszki i mieszamy. Kiedy nasza zupa się gotuje w do szklanki wsypujemy zupę pieczarkową z torebki (ew. 3-4 łyżek sosu pieczarkowego) i podlewamy paroma łyżkami bulionu z naszej zupy. Jeśli zauważymy, że ziemniaki są już w miarę miękkie, ale nie rozgotowane wlewamy to co przygotowaliśmy wcześniej w szklance i mieszamy około minuty. Zupa jest już gotowa do jedzenia. Po nalania na talerz dodajemy łyżkę śmietany, żeby była gęstsza i wyciągnęła smak naszej zupy. Można dodawać śmietanę od razu do garnka, ale wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że zupa szybciej się popsuje. Smacznego:)
Zupa pieczarkowa wg marzenciak
Starte na tarce warzywa wrzucamy do bulionu
Zupa pieczarkowa wg marzenciak
Wszystko mieszamy i doprawiamy suszoną natką i liśćmi laurowymi
Zupa pieczarkowa wg marzenciak
Wlewamy rozrobioną w szklance zupę pieczarkową z torebki

Tagi:

zupa