Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa z knedelkami ryżowymi
Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 - 3 godziny. Świeże kozaczki oczyścić, opłukać pokroić na plasterki i 3 minuty obgotowywać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. do namoczonych grzybów dolać 0,75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu. Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. kiedy się namoczą, odcisnąć. Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki. masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 - 7 minut na małym ogniu od przykryciem. Zupę wlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć po kilka ryżowych knedlików. Zupę posypać zieleniną. Rada: 1. Jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej 2. Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości, 3. Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki z garnka. W przepisie zamiast ryżu można użyć kaszy kuskus lub innego rodzaju kaszy.
dusia30