SUPERPRZEPIS

Zupa po tajsku z kurczakiem

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Zupa po tajsku z kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Prawdziwa tajska zupa z kurczakiem i kolendrą, gotowana na targu pod czujnym okiem doświadczonej tajskiej kucharki.

Składniki:

Zupa po tajsku z kurczakiem

 

  • 150 g piersi kurczaka,
  • 300 ml wywaru drobiowego,
  • 1 łodyga świeżej trawy cytrynowej,
  • 2 cm korzenia galangi lub imbiru,
  • 3-4 listkii kaffiry,
  • sos rybny do smaku,
  • mały pęczek kolendry,
  • sok z limonki około 2 łyżek,
  • szczyptę cukru brązowego,
  • malutka ostra papryczka,
  • połowę łyżeczki tajskiej przyprawy massaman,
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego,
  • mały pomidor,

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa po tajsku z kurczakiem
Przebywając na największym targu w Bangkoku spotkałem małą tajską uliczną restaurację w której podawano przeróżne potrawy od świerszczy po inne dziwne dania. Jeśli chodzi o świerszcze to oczywiście spróbowałem, lecz jako danie główne wybrałem tajską zupę z kurczaka. Po kilkuminutowej rozmowie z tajską kucharką przekonałem ją do zgody na gotowanie przeze mnie pod jej bacznym okiem i wskazówkami.



Do ichniego garnka wlałem wywar drobiowy, dodałem listki kaffir(zastąpić można to skórką z limonki) oraz pokrojoną trawę cytrynową następnie pokrojony w cieniutki paski korzeń galangi ( u nas zastąpmy to imbirem) , wszystko gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojonego drobno kurczaka, cukier, sos rybny, sok z limonki, ostrą papryczkę, massaman, pokrojonego pomidora, na końcu dodajemy mleko kokosowe gotujemy kolejne kilka minut.



Zupę ciepłą wlewamy do talerza posypujemy obficie posiekaną kolendrą. Zupa jest pyszna, jadłem ją w 40 stopniowym upale, nie wiem od czego lał się ze mnie pot czy z jej ostrości czy temperatury otoczenia. SMACZNEGO.
Zupa po tajsku z kurczakiem
Wszystko gotujemy według podanego przepisu.