Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa pomidorowa (Indie)

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1458

Wyparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki, usuwając z nich pestki i

Zupa pomidorowa (Indie)

Składniki:

Zupa pomidorowa (Indie)

 

  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki koncentartu pomidorowego
  • 1 szkl groszku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl śmietanki kokosowej lub zwykłej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka kminu rzymskiego
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa (Indie)
Wyparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki, usuwając z nich pestki i zmiksować na jednolitą masę. Cebulę pokroić bardzo cienko na połówki krążków i podsmażyć na oleju. Kiedy już zeskzli się, dodać kmin, kolendrę, listki laurowe oraz chili i czosnek. Po chwili wlać zmiksowane z koncentratem pomidorowym pomidory i śmietanę. Zupę doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać groszek. Na koniec przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze kilka minut. Pomidorową najlepiej podaać z białym pieczywem.

Tagi:

pomidory