Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z bazylią
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Por oczyścić, odciąć ciemnozielone końce liści, umyć, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek i por. Podsmażyć razem przez 5 minut cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z niewielką ilością bulionu. Dusić pod przykryciem przez następne 3 minut. W tym czasie pomidory umyć, sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać pomidory z cukinią. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut. Następnie zalać gorącym bulionem warzywnym i zagotować. Dodać garść posiekanej bazylii. Zupę wymieszać ze śmietana i doprawić do smaku sola, pieprzem i cukrem. Poawac z dodatkiem groszku ptysiowego.