M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zupa pomidorowa z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupa pomidorowa po włosku

Zupa pomidorowa z bazylią

Składniki:

Zupa pomidorowa z bazylią

 

  • 1 cebula
  • 4 zabki czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 l. bulionu warzywnego
  • 800 g pomidorów malinowych
  • 1 młoda cukinia
  • świeża bazylia
  • 50 ml śmietany
  • sól, pieprz, cukier
  • 8 łyżek groszku ptysiowego

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z bazylią
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Por oczyścić, odciąć ciemnozielone końce liści, umyć, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek i por. Podsmażyć razem przez 5 minut cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z niewielką ilością bulionu. Dusić pod przykryciem przez następne 3 minut. W tym czasie pomidory umyć, sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać pomidory z cukinią. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut. Następnie zalać gorącym bulionem warzywnym i zagotować. Dodać garść posiekanej bazylii. Zupę wymieszać ze śmietana i doprawić do smaku sola, pieprzem i cukrem. Poawac z dodatkiem groszku ptysiowego.