Zupa pomidorowa z czerwonym winem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii"

Zupa pomidorowa z czerwonym winem

Składniki:

Zupa pomidorowa z czerwonym winem

 

  • 110 g boczku pancetta
  • 30 g solonej wieprzowiny
  • 2 łyżki listków rozmarynu
  • 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 2 duże żółte cebula, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 mała, suszona czerwona papryczka chili, rozdrobniona, lub ⅓–½ łyżeczki suszonej i pokruszonej papryki chili
  • 450 g polędwicy wieprzowej, zmielonej
  • 1 łyżeczka miałkiej soli morskiej
  • 2 ½ szklanki dobrego czerwonego wina
  • 1½ szklanki purée pomidorowego z puszki
  • około ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 półcentymetrowe kromki dobrego wiejskiego chleba

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z czerwonym winem
Przepis: Marlena De Blasi "Smaki Południowej Italii".

Mezzaluną lub ostrym nożem rozdrobnij pancettę, soloną wieprzowinę, rozmaryn i czosnek na jednorodną pastę. W dużym kamionkowym lub emaliowanym żeliwnym naczyniu żaroodpornym podgrzej na średnim ogniu pastę i zeszklij w niej cebulę, uważając, aby nie usmażyć zbyt mocno składników. Na koniec dodaj papryczkę chili. Obsmaż w naczyniu wieprzowinę, przypiekając ją lekko ze wszystkich stron. Posyp ją solą, dodaj 1 szklankę wina i odczekaj, aż wyparuje. Następnie wlej purée pomidorowe i resztę wina, po czym doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj ją bez przykrycia na małym ogniu przez następne pół godziny. Podgrzej oliwę i opiecz chleb. Połóż go na papierowych ręcznikach do odsączenia, następnie przełóż do wyłożonego serwetką koszyczka. Zupę zanieś na stół w garnku wraz z koszykiem upieczonego chleba. Każdy z gości powinien położyć na dnie miski złocistą kromkę chleba i polać ją gorącą, gęstą zupą.

Tagi:

pomidory chleb