mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zupa pomidorowa z grysikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywna zupa pomidorowa z grysikiem

Zupa pomidorowa z grysikiem

Składniki:

Zupa pomidorowa z grysikiem

 

  • 50dag pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 0,75L bulionu warzywnego
  • 1 pęczek bazylii
  • 5 łyżek grysiku kukurydzianego
  • 135ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z grysikiem
Cebule i czosnek obrać, opłukać i posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, naciąć krzyżyki u podstawy, włożyć do miski, zalać wrzątkiem. Ściągnąć skórkę, pokroić na czątki. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki. Pomidory zmiksować z bazylią. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę i smażyć razem przez 3minuty. Przpyrawić kolendrą, szczyptą soli i pieprzu. Podlać czerwonym winem, przykryć i dusić 5minut. Dodać pomidory z bazylią, wlać bulion, wymieszać, zagotować. Wrzucić grysik, gotować 7 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu

Tagi:

pomidory