mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa pomidorowa z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gęsta, pomidorowa zupa, o delikatnie winnym smaku. Najlepiej smakuje z kuleczkami ryżowymi:)

Zupa pomidorowa z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z jabłkiem

 

 

  • Kulki ryżowe:
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z jabłkiem
Do garnka wkładam mięso, zalewam je wodą, dodaję pokrojoną na kawałki włoszczyznę i przyprawy. Gotuję całość pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny. Jabłka i warzywa myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na małe kawałki. W rondelki rozgrzewam masło. Wkładam do rondla pokrojone warzywa z jabłkami i duszę wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem 30 minut. Pozostawiam do lekkiego ostudzenia, po czym miksuję zupę na papkę. Dodaję przecedzony przez sito wywar. Mieszam całość z sosem pomidorowym. Na koniec doprawiam zupę cukrem i pieprzem. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję do niego drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszam. Z ryżu lepię zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie kuleczki. Na talerz kładę 4 kulki ryżowe. Zalewam je zupą pomidorową i od razu podaję.
Zupa pomidorowa z jabłkiem
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda i kroję w kostkę
Zupa pomidorowa z jabłkiem
Pomidory myję, obieram ze skórki i też kroję w kostkę
Zupa pomidorowa z jabłkiem
W rondlu podsmażam wszystkie warzywa na maśle
Zupa pomidorowa z jabłkiem
Ryż gotuję, mieszam z natką i lepię kuleczki