SUPERPRZEPIS

Zupa pomidorowa z mascarpone

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zupa pomidorowa z mascarpone Więcej zdjęć (4)

Smak tej zupy jest naprawdę niesamowity. Jest kremowa i słodka, czyli tak jak lubi moja rodzina. Do tego posmak pieczonej papryki, jest to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Zupa pomidorowa z mascarpone

 

  • 3 litry wody,
  • dowolna część z indyka (skrzydełko lub gardziel),
  • 2 marchewki,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • 1 serek mascarpone,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 3/4 słoika koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z mascarpone
Gotujemy wodę w dużym garnku, następnie wrzucamy mięso, solimy ją. Gotujemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu korzeń pietruszki, marchewki, natkę, koper, listki i ziele angielskie. Następnie paprykę pieczemy w wysokiej temperaturze, tak aby skóra zeszłą. Miksujemy paprykę z pomidorami i dodajemy wo wywaru. Gotujemy wszystko przez 40 minut. Zaprawiamy koncentratem. Mascarpone miksujemy z 1/2 szklanki zimnej wody. Dodajemy do tej mieszanki porcje ciepłej zupy. Następnie płyn delikatnie przelewamy do garnka. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupę z makaronem. Dekorujemy bazylią. 
Zupa pomidorowa z mascarpone
Papryka powinna być dobrze upieczona aby łatwo zeszła skórka
Zupa pomidorowa z mascarpone
Po zmiksowaniu serka dodajemy do niego stopniowo zupę
Zupa pomidorowa z mascarpone
Makaron musimy być ugotowany al dente i z oliwą