anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa ze świeżych pomidorów z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gęsta, aromatyczna zupa pomidorowa, przepełniona zapachem świeżych ziół. A serek mascarpone łagodzi jej smak i dodaje delikatności.

Zupa ze świeżych pomidorów z mascarpone

Składniki:

Zupa ze świeżych pomidorów z mascarpone

 

  • 1 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia świeża do smaku
  • tymianek świeży, listki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • cukier ½ łyżeczki
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych pomidorów z mascarpone
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę posiekaną w kostkę i mieszając smażę na wolnym ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodaję posiekany czosnek i chwilę duszę. Dodaję pomidory obrane ze skórki i bez gniazd nasiennych, bazylię i cukier, razem duszę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę gotuję w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, przekładam je do garnka z pomidorami. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaję listki tymianku. Następnie zupę miksuję blenderem. Do zmiksowanej zupy dodaję mascarpone, mieszam i podaję gorącą z drobnym makaronem i posiekaną bazylią.