Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa pomidorowa z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa pomidorowa często gości na moi stole, wszyscy ją uwielbiają.

Zupa pomidorowa z oliwkami

Składniki:

Zupa pomidorowa z oliwkami

 

  • 1 słoik pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 6 szkl wywaru z mięsa
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 szkl śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z oliwkami
Do rondelka włożyć masło, roztopić, dodać pomidory ze słoika i dusić pod przykryciem około 10 minut. Do wywaru z mięsa dodać kostkę rosołową, włożyć obrane i pokrojone warzywa, gotować do miękkości. Usmażone pomidory przetrzeć przez sito, dodać do wywaru. Śmietankę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, zagotować. Dodać pokrojone oliwki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i czosnkiem granulowanym.