cyberangelus

cyberangelus

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zupa pomidorowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron lub ryż wedle uznania. Zupa w wydaniu pseudo bezmięsnym. Zamiast koncentratu można zupę zrobić na przecierze z pomidorów.

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem

 

  • Koncentrat pomidorowy 200g
  • 1 pomidor
  • pół łyżki bazylii
  • 2 marchewki średnie
  • 1 por połówka z cebulką
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 ćwiartka kapusty włoskiej
  • 1 pietruszka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka Ziarenek Smaku
  • 1 większy liść laurowy
  • 2 zioła angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Śmietana 18% 200g (jeśli chcemy uzyskać konsystencję kremową trzeba dodać więcej śmietany)

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem
Do 2 litrów wody dodać obraną włoszczyznę wraz z zielem angielskim, kostką rosołową, liśćmi laurowymi, cebulą i czosnkiem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i odczekać 40 minut. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować ryż. Gdy podstawa zupy będzie gotowa dodać przecier pomidorowy i gotować tak jeszcze 5 minut. Dodać przyprawę oraz pół łyżki bazylii. Dodać śmietanę i ryż. Gotować ok 2 min. Smacznego