Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 160
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybka prosta i co najważniejsze -smaczna zupa, która zachwyci wszystkich smakoszy brukselki. Dla złagodzenia smaku kapustkę można namoczyć w mleku.

Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką

 

  • mięso na wywar
  • 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu)
  • 400 g kapustki brukselki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa uniwersalna
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką
Na początku należy ugotować wywar z mięsa - z dodatkiem przypraw (np. uniwersalnej lub soli), listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie do garna wrzucić obrane, umyta i pokrojone warzywa (czyli marchew, pietruszkę, pora, selera) oraz oczyszczoną brukselkę (jeśli świeża; można użyć mrożonej).

W międzyczasie ryż opłukać pod bieżącą wodą i po 5-10 minutach gotowania się zupy. Wszystko razem gotować do miękkości składników. Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy.

Gotową zupę doprawić według smaku, zabielić śmietaną i posypać uprzednio posiekaną zieleniną. 

Tagi:

obiad zupa