Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa ze śmietaną
Mięso moczę, myję dokładnie, wkładam do garnka i zalewam dwoma litrami zimnej wody. Dodaję do garnka listek laurowy, włoszczyznę i jarzynkę. Następnie włączam palnik na średni ogień i gotuję drobiowy wywar. Pomidory myję, polewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory przekładam do osobnego rondla, dodaję łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Duszę całość około 20-30 minut i często mieszam. Następnie uduszone pomidory przecieram przez sitko. Pomidorowy przecier dodaję do przecedzonego drobiowego wywaru, gotuję całość około 8 min. Śmietanę wlewam do szklanki, dobrze roztrzepuję, wlewam do niej trochę gorącej zupy i dokładnie mieszam. Wlewam zahartowaną śmietanę do garnka z zupą. Doprowadzam do zagotowania. Pomidorówkę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem.